Mi az a domain?

A domain (ejtsd: domén) internetes cím, egy egyedi internetes azonosító. A honlap azonosítója, amelynek formátuma: www.akarmi.hu, ha magyarországi nevekről beszélünk.

A www jelentése: world wide web, vagyis világháló.

A domain név utolsó két (vagy három, vagy négy) betűje legtöbbször az országotworld wide web jelöli, de lehet például "com" és "eu" is az utolsó jelölő tag. A com a commercial, vagyis a kereskedelmi szó rövidítése, az eu pedig az Európai Unió domain végződése, mely 2006.április óta az Uniós állampolgárok, cégek, szervezetek részére szabadon regisztrálható a "first come, first served" (vagyis aki először kéri, az kapja) elv alapján.

A domain végződések kiosztásáért az ICANN nemzetközi szervezet felel, akik döntenek az új végződések kiosztásáról. Ilyen a legutóbbi időkben kiadott végződések a .mobi vagy a .asia. A szervezet nem csak új domainterek kiosztásáról dönt, hanem akár visszavonásukról is. A végződések kiosztása, visszavonása az egyes országok, államok földrajzi feldarabolódásával is összefüggésben van, pl: lásd a korábbi Jugoszlávia vagy Szovjetunió és a utódállamaik.

A domain név lehet ékezetes is, a betűkön és a számokon kívül azonban csak kötőjelet tartalmazhat. A .hu domaintérben (vagyis a .hu végződésű neveknél) 2004 óta van lehetőség ékezetes domain nevek igénylésére. Az igénylés menete ugyanaz, mint az ékezet nélküli domain-eknek.

Hogyan találhatok meg egy céget az interneten?

Ha ismerjük egy cég domain-nevét, azt elég beírni a böngésző (Internet Explorer vagy Mozilla Firefox) felső kereső sorába, és máris az adott honlapon találjuk magunkat. Ha nem emlékszünk a pontos névre - hiszen itt minden kötőjel is számít - a keresőmotorokhoz kell fordulnunk segítségért.

Mi az az aldomain?

A ponttal elválasztott, összetett domainnév első része, amellyel lehetővé válik a domain néven belül alcsoportok létrehozása. Az alcsoportok a domain egyes alkönyvtárai, így ezekhez lehet könnyebben megjegyezhető címet rendelni.

Az aldomain felhasználás egyik lehetsége területe, amikor egy cég több profilját akarja elkülönülten bemutatni vagy a szolgáltatásait akarja ilyen módon szétválasztani a weben, pl: tarhely.domain1.hu vagy monitoring.domain1.hu.

Miért fontos a saját domain név?

Léteznek ingyenes tárhely szolgáltatók, ahol 10 perc alatt készíthetünk maguknak egy domain nevet, illetve egy honlap tárhelyet. Bizonyos esetekben ezek is megfelelnek (főleg ha a barátainknak készítünk weboldalt, ahol a családi fotókat szeretnénk közzétenni), máskor azonban inkább a saját domain ajánlható.

A saját domain név előnyei:

 • Komolyság - megalapozottságot és lekövethetőséget ad a cégünknek, vállalkozásunknak
 • Megjegyezhetőség - könnyebben megjegyezhető, mint egy bonyodalmasabb ingyenes tárhely címe
 • Keresőkben elfoglalt jobb pozíció - a találati listán elfoglalt kedvező helyezés sok mindentől függ, közte a megfelelő domain név választástól, illetve az adott tárhely programozási jellemzőitől. Az ingyenes tárhelyek felső sávjában egy reklámcsík látható, ennek biztosítása pedig úgynevezett frame-es szerkezettel történik. Ezt a szerkezetet pedig a keresőrobotok nem nagyon kedvelik.

Magyar vagy európai uniós domaint válasszak? A .hu vagy a .eu a jobb?

Magyar cégek illetve honlapok esetében sokan eleve feltételezik a .hu végződést. Ha .eu végződést választunk, és honlapunkat legtöbben begépelik, tehát közvetlenül keresnek meg bennünket, akkor ez félreértésekre, félregépelésre ad lehetőséget, ami végső soron azt eredményezi, hogy nem találnak meg bennünket.

Ha azonban tervezzük a külföldi piacokra való kilépést is, célszerű a .eu és a .com végződésű neveket is lefoglalni.

Hány domain nevet érdemes vásárolni?

A domain neveket valójában nem lehet megvásárolni, csak bérelni. Ez azt jelenti, hogy egy adott domain név fenntartásáért évente kell fizetni a domain regisztrátornak. Meg kell tehát fontolni, hogy hány ilyen nevet foglalunk le, hiszen ez minden évben pénzbe kerül.

Mikor érdemes lefoglalni egy domain nevet?

 • Olyan tevékenységet végzünk, amire úgy gondoljuk, nagy kereslet lesz a jövőben. Ha például úgy gondoljuk, hogy óriási szükség lesz lufihámozásra, lefoglalhatjuk a következő neveket:
  • lufihamozas.hu
  • lufihamozo.hu
  • hamozottlufi.hu
  • hamozott-lufi.hu
  • lufihamozo-budapest.hu
  Mint látható, a domain nevek sora a végtelenségig bővíthető, így kicsi az esély, hogy egy versenytársat sarokba tudunk szorítani az "előle" lefoglalt domain névvel. Elég ugyanis egyetlen kis kötőjel…
 • Bejáratott honlapunk, blogunk van egy ingyenes szolgáltatónál.
  Az ingyenes tárhely és domain szolgáltatók érdeke, hogy előbb-utóbb a jól bejáratott lapokon hirdetések jelenjenek meg. A túl sok hirdetés azonban zavarja a honlap látogatóit, sőt, mivel lassítja az oldal letöltődését, használhatatlanná is teszi az oldalt. Ha megvan a domain név, kisebb zökkenőkkel, de át tudjuk terelni a forgalmat a saját lapunkra.

Lehet-e ugyanazt a tartalmat különböző domain nevek alá feltölteni?

Technikailag lehetséges, de nem ajánlott, ha a honlap tulajdonosa szeretne jó helyet elérni a keresők találati listáján. Ugyanis a duplikált tartalomért büntetés jár a keresőktől. (Pl. Google)

Hogyan ellenőrizhetem, hogy az általam választott név szabad-e?

Domainnév értékelés

A domain neveket értékesítés előtt célszerű megbecsültetni, mégis milyen árat érdemes kérni értük. Az értékelést a Domain1 a következők szerint végzi:

 • Minden értékelést egyedileg vizsgálunk
 • Az adott eladni kívánt domaint 5 tényezőre vizsgáljuk:
  1. Domain karakterhossz, megtartás
  2. Nyelvi és fonológiai megfelelés
  3. Elgépelésre érzékenység
  4. Jogi helyzet
  5. Nemzetközi használhatóság

Az értékelés munkadíja: 4.990Ft+ÁFA

Miért fontos a domain értékelést elvégezni? A részleteket itt olvashatja: domain név értékelés

Eladó domain nevek

Egy frappáns, könnyen megjegyezhető domain név fél siker az üzleti életben. Sajnos sok esetben a kiválasztott név már másvalaki tulajdonában van. Ekkor sem reménytelen a helyzet, hiszen lehet, hogy a domain eladó.

Számos olyan domain nevet tudunk felajánlani megvételre, melyek segíthetik vállalkozása sikerességét… eladó domain nevek

Tárhely és domain csomagok

Statikus-csomag1db .hu regisztráció, 100MB tárhely, 3db e-mail fiók

Silver-csomag1db .hu regisztráció, 1000MB tárhely, 10db e-mail fiók

Gold-csomag1db .hu regisztráció, 2000MB tárhely, 20db e-mail fiók

Platina-csomag1db .hu regisztráció, 3000MB tárhely, 30db e-mail fiók

Egyedi, személyreszabott igényeket is kielégítünk!

Letölthető dokumentumok

Minden fontos nyomtatványt megtalál itt, amire szüksége van az új domain igénylésnél, domain átregisztrálásnál, tárhely igénylésnél.

Domain ellenőrzés: 

Hazai és nemzetközi domain
név és tárhely szolgáltatások
mobil: 70/333-4-222 tel/fax: 46/349-994
e-mail:
info@domain1.hu